St Pieter's plein, het St.Pietersplein, Sr.Pieters Basiliek

Citta del Vaticano, ofwel Vaticaaanstad, is de pauselijke residentiële stad, gebouwd op het graf van St- Pieter. De souvereiniteit van de stad Vaticaan binnen de staat Italie is geregeld met het verdrag van Laterino in 1929, gekenmerkt door de bouw van een nieuwe weg, Via della Conciliazione, die leidt van de grote St-Pieterbasiliek naar het monument Castel S.Angelo, dat getuigt van een veel roemruchtiger verleden van de stad Roma.


Vaticaan is de kleinste staat van de wereld

Vaticaanstad heeft ook een eigen radiozender met uitzendingen in vele talen over de hele wereld, een eigen tv-station, een eigen krant, de Dialy krant, geeft eigen postzegels uit en beheert zelf winkels, kantoren en een uitgeverij. Het geheel wordt uitgevoerd door de meer dan duizend bewoners, die verantwoordelijk zijn voor het goede dagelijkse functioneren van dit middelpunt van het officiële christendom, met uiteraard de paus aan het hoofd. Het geheel wordt bewaakt door de Zwitserse Garde.

Vaticaanstad heeft talrijke musea en andere bezienswaardigheden, waaronder de gerestaureerde Sixtijnse kapel van Michelangelo en de Vaticaanse tuinen.